Klassiska Maraton

Ett klassiskt maraton är ett långdistanslopp med en längd på 42 195 meter. Loppet utförs i stadsmiljö. Den franske filologen Michel Bréal brukar ses som maratonloppets uppfinnare efter att han föreslagit loppet som en gren i OS i Aten 1896, det första moderna OS. Maratonloppet bygger på myten om Feidippides. En grekisk soldat som enligt myten skall ha sprungit från staden Marathon till Aten för att meddela om segern i slaget vid Marathon. Maratonloppets nuvarande längd bestämdes under OS 1908 i London där loppets längd förlängdes från 41 843 meter till 42 195 meter. Längden på loppen har genom historien varierat mellan 40 000 och 43 000 meter. År 1924 bestämde man att maratonlopp vid OS skall ha distansen 42 195 meter.

Klassiska Maraton

Klassiska Maraton

Världsrekord

Världsrekordet för kvinnor hålls idag av kenyanskan Brigid Kosgei som satte en tid på 2:14:04 den 13 oktober 2019 i Chicago. Världsrekordet för herrar hålls idag av kenyanen Eliud Kipchoge som den 16 september 2018 satte en tid på 2:01:39 i Berlin. Eliud Kipchoge är även den första personen som klarat av att springa ett maratonlopp på under två timmar. Under INEOS 1:59 Challenge i Wien sprang han sträckan på 1:59:40.2. Loppet var arrangerat i syfte av att kunna slutföras på under två timmar. Kipchoge hade under loppet bland annat flertal löpare vid sin sida som hjälpte honom att hålla farten samt ett team på cykel som hjälpte till att coacha honom under löpningen. Till sitt förfogande hade Kipchoge även en bil som med hjälp av en laser visade tidsgränsen. Dessa hjälpande faktorer räknas som speciella och är anledningen till att loppet inte är ett officiellt världsrekord.

World Marathon Majors

Maratonloppen i Berlin, Boston, Chicago, London, New York och Tokyo är de sex stora maratonloppen som utgör World Marathon Majors. Det äldsta maratonloppet som arrangeras årligen är Boston Marathon. Loppet har anordnats sedan år 1897 och har cirka 30 000 deltagare. Starten för loppet är staden Hopkinton. Målet är beläget på Boylston street. TCS New York City Marathon är världens största maratonlopp och har arrangerats sedan år 1970. Loppet har under senare år haft mer än 50 000 löpare som avslutat loppet. Sedan premiäråret har mer en 1,2 miljoner människor slutfört loppet med löpare från cirka 140 olika länder. Loppet startar på Staten Island och målet är beläget i Central Park.

World Marathon Majors

World Marathon Majors

Bank of America Chicago Marathon startar och avslutas i Grant Park. Loppet anordnas årligen i oktober. Världsrekordet har slåtts under Chicago Marathon fem gånger. Bland annat det nuvarande världsrekordet för kvinnor. BMW Berlin Marathon anordnas i slutet av september varje år. Det har i dagsläget ca 40 000 löpare. Loppet är populärt alternativ för maratonlöpare bland annat på grund av den milda temperaturen. Virgin Money London Marathon arrangeras vanligtvis i april varje år och har cirka 40 000 deltagare. Loppet startar utanför Greenwich och har sitt mål på The Mall. Under Virgin Money London Marathon har mer än 1 miljard pund samlats in av löpare till olika välgörenhetsorganisationer. Tokyo Marathon startar vid Tokyo Metropolitan Government Building och avsluats vid Tokyo Station.